Ing. Vladimír Tichý

Ing. Vladimír Tichý

PEDAGOG VOŠ ZASTUPITEL PLZEŇSKÉHO KRAJE

Chtěl bych pokračovat v práci na rozvoji školství. Mým snem je propojit sportovní kluby a střední školy.


Má Plzeňský kraj dostatek míst pro studenty na středních školách?

Stále aktuálním tématem ve školství je mapování situace na trhu práce, plánování potřeby absolventů jednotlivých, především technicky zaměřených oborů a koordinace stávajících aktivit.

Plzeňský kraj dělá celou řadu kroků, které přispívají k tomu, že se situace mění ve prospěch technicky zaměřených oborů, o jejichž absolventy je mezi zaměstnavateli největší zájem. Jsou to různé motivační stimuly pro žáky, ale za prioritní považuji fungující spolupráce škola – firma v průběhu celého studia žáků – exkurze a návštěvy žáků a studentů na pracovišti firem a poskytování odborné praxe žákům a studentům. Navíc je třeba zapojit do této spolupráce rodiče žáků, kteří mají rozhodující vliv na výběr oboru studia. Rodiče mohou s žáky navštívit každoroční prezentace středních škol a odborných učilišť, také dny otevřených dveří.

Plzeňský kraj průběžně mapuje demografický vývoj obyvatelstva kraje, tedy i nárůst žáků vycházejících ze základních škol a nikdy není zaskočen. Struktura studijních a učebních oborů na středních školách vychází z potřeb zaměstnavatelů a průběžně dochází k jejich doplňování, rozšiřování, ale také k zániku méně potřebných oborů.

O tom ostatně hovoří i čísla, kdy každoročně je v nabídce pro žáky opouštějící základní školu více míst, než je podaných přihlášek k dalšímu studiu. Předpokládáme tedy, že zájem uchazečů o místa na středních školách by měl být uspokojen. Jiné to bude samozřejmě u gymnázií, kde počet zájemců vždy vysoce přesahuje volný počet míst. Gymnázium je výběrová škola a měli by být přijati pouze uchazeči, kteří pro studium na této škole mají skutečné předpoklady a počítají s dalším studiem na vysoké škole. Pro ty, kteří ke studiu na gymnázium nebudou přijati, je ve středních školách Plzeňského kraje nabízen dostatečný počet míst ke studiu dalších zajímavých a kvalitních oborů.

Plzeňský kraj zájem uchazečů o studium pravidelně monitoruje a snaží se na něj reagovat zastoupením jednotlivých oborů i přizpůsobením počtu nabízených míst. Taktéž se snaží v rámci možností rozmístit zastoupení jednotlivých oborů v celém kraji tak, aby co nejvíce zájemců mělo možnost studovat obor, o který mají zájem.

Ing. Vladimír Tichý,

předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Plzeňského kraje

© PRO NÁŠ KRAJ. All rights reserved.