Ing. Pavel Šrámek, MBA

Ing. Pavel Šrámek, MBA

farmář, majitel Milknatur

Chci být zastáncem producentů regionálních potravin.


Zemědělství je v krizi, návrat ke kořenům je řešením.

Zemědělství v Evropě se ocitlo v poslední době ve velké krizi a změny celé Společné evropské zemědělské politiky jsou nutná. Je to způsobeno velmi dramatickými změnami nejen v Evropě, ale po celém světě. Stávající dlouhodobé obchodní vztahy se mění a trhy, které dříve byly pro nás klíčové, již obsadil někdo jiný.

České zemědělství v tomto není výjimkou, ale na rozdíl od okolních zemí, má velmi specifické odlišnosti. Farmy a zemědělské podniky, na rozdíl například od Bavorska, Rakouska či Polska, jsou mnohem větší, jinak strukturované a mají velmi rozvinutou intenzivní výrobu. Proto některé dotační programy jsou pro ČR velmi nevýhodné, omezující a často i diskriminační. V případě tzv. “Green Deal opatření” pak často vůbec nedávají smysl a jdou přímo proti výrobě potravin.

Ale ne za všechno může Brusel a společná zemědělská politika. Mnoho věcí jsme si způsobili sami. Za posledních 30 let došlo k dramatickému útlumu živočišné výroby, pokles počtu hospodářských zvířat byl někde až o 75 %. Dnes máme třetinu prasat, čtvrtinu dojeného skotu. Ale i pokles produkce brambor, ovoce a zeleniny byl někde až 80 %. Mnozí se orientovali především na to nejjednodušší, na rostlinou výrobu, která v porovnání například s živočišnou výrobou má daleko nižší náklady, počet pracovníku je až pětinový. Ani nemluvě o produkci ovoce a zeleniny, kde je potřeba velké množství sezónních pracovníků. Ani tady dnešní vláda nevychází vstříc zemědělcům zpřísněním podmínek pro tzv. “dohodáře”.

Domnívám se, že české zemědělství musí po 30 letech projít strukturální změnou. To si musí dnešní i budoucí vláda uvědomit. Výroba potravin musí dostat zelenou před tzv. „nevýrobou“ potravin, která je štědře dotována. Živočišná výroba, která nejvíce pomáhá nejen zaměstnanosti na venkově, k produkci organické hmoty vpravované do půdy, ale i k produkci tzv. „citlivých komodit“, které dnes dovážíme, musí získat nejen politickou, ale hlavně celospolečenskou podporu. Cílem opět musí být kvalitní, dostupné a levné české potraviny.

Dnes dovážíme téměř polovinu potravin ze zahraničí, a naopak vyvážíme komodity, jako obilí nebo mléko. Musíme opět podpořit především lokální výrobu potravin, tedy zpracování komodit a výrobu konečných produktů s vyšší přidanou hodnotou.

Ing. Pavel Šrámek, MBA, farmář, majitel firmy Milknatur

© PRO NÁŠ KRAJ. All rights reserved.