Mgr. Štěpán Krňoul

Mgr. Štěpán Krňoul

středoškolský učitel, zastupitel Města Plzně

Chci pomáhat lidem a dělat sousedskou politiku.


Východní okruh Plzně jako dopravní priorita

19. února 2023 uplynul přesně rok od slavnostního otevření Západního okruhu Plzně. Nejen pro Plzeňáky, ale i pro obyvatele z okolních obcí a v konečném důsledku i pro tranzit, to znamenalo velkou úlevu. O to více je zarážející, že stavba Východního okruhu leží dlouho ladem. Tento okruh je již řadu let zamýšlen, avšak dodnes byla realizována pouze část rekonstrukcí Studentské a novým úsekem ulice Na Sudech. Z druhé strany to byla realizace komunikace U Seřadiště na Slovanech. Tato stavba mj. konečně vyřeší neustálé fronty na Jateční i přehlcenou křižovatku Rokycanská, U Prazdroje, Jateční. Tato stavba je sice v kompetenci ŘSD, ale bez tlaku kraje k jejímu realizování v dohledné době rozhodně nedojde.

Do portfolia krajské dopravy samozřejmě patří 4 616 kilometrů silnic II. a III. tříd, kde chceme pokračovat v dalších rekonstrukcích a mnohem častěji než doposud také v rozšiřování silničních profilů. Mezi priority krajské dopravy musí patřit i zkvalitnění dopravy v nejodlehlejších částech Plzeňského kraje jako je Sušicko, Bezdružicko nebo oblast severně od Manětína.

Z hlediska železniční dopravy kraj spravuje 724 kilometrů tratí. Naší prioritou je již další tratě nerušit a zvyšovat jízdní komfort pro cestující. Vnímáme železniční přepravu jako jednu z nejekologičtějších, i proto ji hodláme dále podporovat. Vyvineme maximum úsilí, aby stát konečně zdvojkolejnil trať 180 Plzeň – Domažlice – Furth im Wald, a zároveň ji i elektrizoval.

Mgr. Štěpán Krňoul, středoškolský učitel, zastupitel Města Plzně

© PRO NÁŠ KRAJ. All rights reserved.